Pranešimų archyvas

2009 m. birželio 11 d., ketvirtadienis

LBPG draugijos valdybos narės E.Šiaudikytės laiškas dėl pirminės sveikatos priežiūros plėtros koncepcijos

Pirmiausia, sveikatos priežiūros paslaugų plėtros koncepcijoje, manau, turėtų būti šie uždaviniai:
1. Sudaryti sąlygas pilnaverčiam ir kokybiškam BPG darbui, numatant komandą, kuri galėtų teikti pirmo lygio kriterijus atitinkančias paslaugas. Ją turėtų sudaryti:
- BPG,
- Du bendruomenės slaugytojai,
- Problemos vadybininkas (sprendžia su sveikata susijusias nemedicinines problemas).
( P.s. Maždaug tokią komandą siūlė prof. D. Jankauskienė Nacionalinėje Sveikatos Taryboje.
2. Taupant biudžeto lėšas, peržiūrėti BPG normą, papildant ją būtinais laboratoriniais tyrimais reikalingais dažniausiai pasitaikančių lėtinių ligų rutininei paciento priežiūrai.
3. Paruošti metodiką įkainių už suteiktas paslaugas apskaičiavimui, įvertinant komandos darbo krūvį, laboratorijos ir kt. sąnaudas, remiantis pacientų apsilankymų praėjusių kelių metų metų ststistika ir įvertinant bei prognozuojant tendencijas (pagal paskutiniųjų metų SAM puslapyje skelbiamą statistiką, pacientų apsilankymai pas pirmo lygio gydytojus nuolat didėja ir didės, jei bus siekiama toliau taupyti lėšas kur kas brangiau kainuojančioms stacionaro ir antro bei trečio lygio paslaugoms). Metodikoj turėtų būti vengiama balastinio darbo-laiko ir lėšų sąnaudų reikalaujančio BPG ir komandos darbo kiekvienam tyrimui ar kt. judesiui žymėti ir apskaityti šiuo metu naudojamais keturženkliais kodais. (Pvz., galima vertinti įstaigų pateiktas ataskaitas, kurios gali būti kontroliuojamos pagal sąskaitas faktūras, žurnalus pildomus laboratoriniams tyrimams, amb. kortelių ir pan. duomenis),
4. Numatyti šaltinius ir skirti lėšas BPG kabinetų techninei bazei plėsti (kompiuterizacijai, programinei įrangai ir pan.).
5. Suvienodinti privačių ir valstybinių įstaigų konkurencines sąlygas, numatant lėšų, skirtų patalpų nuomai, kompensacijos mechanizmą privačioms gydymo įstaigoms (Pvz. kompensuoti vidut. nuomos kainą už standartinį plotą, reikalingą pagal sanhigieninius reikalavimus tam tikram pacientų kiekiui aptarnauti).
6. Numatyti lėšas pirmame lygyje už konsultacinių komisijų veiklą, sprendžiančią socialines/finansines pacientų problemas arba įteisinti šių komisijų veiklos apmokėjimą iš pacientų lėšų.

P. S. Nežinau, kiek iš šių prašymų gali realizuotis, bet kol šito nebus, tikrai negalėsim atlikti paslaugų pacientams kokybiškai ir civilizuotai.

Pagarbiai, Edita

Komentarų nėra: