Pranešimų archyvas

2009 m. gegužės 16 d., šeštadienis

Draugijos valdybos nario A.Bleizgio laiškas apie mūsų atostogas

Laba vakarą,
Dabar tik perskaičiau tą raštą ir kyla tokių minčių ir klausimų:
Dėl tokių pataisų priėmimo aplinkybių:
1. Teigiama, kad "artėja atostogų metas<...>kyla daug klausimų, sukuriama įtampa etc.". Na neteko girdėti, kad labai būtų kažkokių skundų iš kitų kategorijų sveikatos priežiūros specialistų, kuriems trumpesnės atostogos. Gal kolegos, kurie dirba didelėse p-kose, galėtų daugiau papasakoti tuo klausimu. Bet stebina kitkas: atostogos taigi ne pirmi metai, ir pernai ir užpernai atostogų metas atėjo ir praėjo, bet kažkodėl tik šiais metais teikiami pakeitimai ir dar skubos tvarka. Kas inspiravo tiksliai? Ar buvo kažkokių draugijų ar pavienių asmenų kreipimaisi dėl sulyginimo? Jeigu taip, tai SAM turi aiškiai nurodyti, kieno čia interesai ir slėpti negalima. Jeigu mes (BPG) darome viešus kreipimusis, pareiškimus ir t.t., tai ir kitų sveikatos sistemos dalyvių visi raštai tokio pobūdžio turi būti prieinami visiems, nes liečia visų specialistų interesus. O žinodami kas kreipėsi, galėtumėm tuomet atvirai ir diskutuoti, atitinkamai ginti savo interesus.
2. Manau, kad čia priežastis tikroji yra susijusi su finansais. Ne itin gerai išmanau tokius dalykus kaip apmokėjimas už atostogas, bet gal tai inspiravo gydytojų vadovų sąjunga ar pan., nes jeigu atostogas apmoka darbdavys (kasmetes), tai žinant dabartinė sveikatos sistemos įstaigų finansinę situaciją, joms būtų labai gerai, nes sutrumpėjus atostogoms, atostoginiams irgi reikės mažiau lėšų skirti. Čia, aišku, tokiu atveju, jeigu šeimos gydytojų ir kitų, kurių esą "per ilgos atostogos", skaičius didesnis už tų, kuriems būtų pailgintos atostogos.
3. Dėl teikimo skubos tvarka. O kodėl be diskusijų su tų grupių atstovais, kuriuos tai tiesiogiai paliečia? Gal tos diskusijos buvo, bet slapčia, ir BPG atstovai nebuvo kviesti? Kitas dalykas - Kubiliaus Vyriausybės programoje buvo punktas, kad "Tokią lyderystės atsakomybę Vyriausybė gali realizuoti tik atvirai ir sąžiningai veikdama, per konstruktyvų dialogą su visuomene ir jos grupėmis." Tai kur čia konstruktyvus dialogas? SAM juk yra vyriausybės dalis. Taigi atvirai nusižengiama Vyriausybei programai. Trečias dalykas: visi matome, kokį poveikį Lietuvos ekonomikai turi skubota naktinė mokesčių reforma. Čia galim sulaukti panašaus efekto - sumaišties tarp gydytojų ir kitų kolegų bus dar daugiau.
4. Ar yra dar numatyta kategorijos darbuotojų, kuriems irgi mažins? Jeigu ne, kodėl išskiriami tik medikai? Pailgintas atostogas reglamentuoja
LRV NUTARIMAS DĖL KAI KURIŲ KATEGORIJŲ DARBUOTOJŲ, TURINČIŲ TEISĘ Į KASMETINES PAILGINTAS ATOSTOGAS, SĄRAŠO IR ŠIŲ ATOSTOGŲ TRUKMĖS PATVIRTINIMO 2003 m. liepos 18 d. Nr. 941
Jame be sveikatos specialistų yra dar kitų kategorijų, kurioms numatyta 42 dienos: Teatro ir koncertinių organizacijų kūrybiniai darbuotojai; Valstybės įmonės Ignalinos atominės elektrinės darbuotojai. Negana to, yra tokių kuriems 56 dienos - mokyklų darbuotojai, Mokslo ir studijų institucijų mokslo darbuotojai. Pilotams išvis 120 dienų. Tai kodėl yra medikų diskriminacija ta prasme, kad be aiškių argumentų norima išskirti tik vieną grupę (tiksliau kelias pagal šitą nutarimą), kuriems 42 dienos ir- bac!- vienu ypu sutrumpinti. O kodėl iki 36 dienų visiems? O kodėl ne iki 33 ar 30 dienų visiems padaryti? Taip dar daugiau sutaupyti galima!

Dėl pačio sutrumpinimo: manyčiau, ne tik kad netrumpinti tokiems kaip BPG reikia, o kaip tik ilginti. Argumentų daugiau nei reikia: krūvis didėja (nes BPG ir kt. gydytojų trūksta, vienas gydytojas veža dvigubus ar trigubus krūvius negu kad priklausytų), darbo užduočių ir popierizmo didėja nuolat, tuo tarpu algos ne tik kad nekyla, bet išvis grasinama mažinti arba jau mokamos dalimis. Psichologinis krūvis kaip tik pasunkėjo, nes kasdien bendraujam su pacientais, kurie vis piktesni (suprantama dėl ko - kainų kilimo, ypač vaistams, eilių pas specialistus didėjimo, dėl pensijų ar algų vėlavimo, artimųjų nesėkmės...). Ir juk su visu šitu geru pacientai eina pirmiausiai pas mus, ir mes turim viską išklausyti, visą tą neigiamą energiją pacientai stengiasi kam nors perduoti, dalis deja ir mums tenka. Mes patys tampam piktesni kasdien, juk dar iš Ligonių kasų nieko paguodžiančio negirdim - tik kvotos, sutartinių sumų mažėjimas, balo vertės mažėjimas ir t.t. Iš mūsų nuolat reikalaujama reikalaujama mandagiai bendrauti su pacientais, o kaipgi tu būsi mandagus, jeigu pats esi pervargęs.

Tiems, kad dar dirba Lietuvoj, ir ypač pirminėje grandyje, visi valdininkai, ypač tokie iš SAM šiltų kėdžių, turėtų žemai galvą nulenkti, o ne tokius nutarimus priiminėti. Bijau, kad jeigu dar ir atostogas sutrumpins, kai kam iš kolegų gali tapti paskutiniu lašu ir jie spjaus į viską ir išlėks arba į užsienį, arba iš medicinos iš viso.

Komentarų nėra: